Trend 5 in klantverwachting: De stem assistent wordt volwassen

Help desk worker suspended for using fake robot voice

Stem assistenten (Voice assistants) worden een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Toen Apple’s Siri in 2011 op de markt kwam, had het een indrukwekkende aantrekkingskracht op tech-enthousiastelingen. Niemand wist echter hoe deze nieuwigheid een technische revolutie zou brengen.

Tegenwoordig zien we een enorme toename in het gebruik van Google Voice Assistant, Amazon Alexa en ook de Interactive Voice Response gerelateerde applicaties stem assistenten. De zaken veranderden toen Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod in 2017 mainstream werden. Al deze voorbeelden komen overeen met hoe stemassistenten zichzelf bewijzen als een tech-enabler met indrukwekkende mogelijkheden. Niet alleen in huishoudens, maar langzaamaan blijken ze ook nuttig te zijn voor het vergroten van de klantgerichtheid vanuit bedrijven.

Het gebruik van stemassistenten neemt exponentieel toe in allerlei branches, van de gezondheidszorg tot het bankwezen. Bedrijven haasten zich om hun eigen spraaktechnologie-integraties te realiseren om aan de klantverwachtingen van consumenten te voldoen.

De groeiende wereldwijde verkoop van slimme luidsprekers zoals Google Home en Amazon Echo voedt ook de populariteit van deze digitale assistenten. Dit impliceert ook dat gesproken zoekopdrachten de komende jaren de online zoekruimte zullen domineren.

Ondertussen zal volgens Gartner, Inc. de komende tijd een steeds groter percentage van de digitale werknemers dagelijks een virtuele werknemersassistent gebruiken. Verder moedigt de massale verspreiding van IoT-apparaten organisaties ook aan om geld in deze technologie te pompen.

Wel een opmerking: De voice assistant zal tot in lengte van dagen een ondersteuning gaan bieden in het voldoen van de klantverwachtingen en het vergroten van de klantgerichtheid van organisaties. Toch zal er altijd een plek zijn voor persoonlijke service. Hoe? Lees dat in trend 6 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.